אלי דורון, עו"ד - ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח) [email protected]
סיווג הטובין הינו קביעה לאיזה "פרט מכס" ישויך מוצר בעת יבואו לישראל. חלוקת פרט המכס נקבעת בהתאם לשיטה הבינלאומית, השיטה המתואמת- System Harmonized עפ"י העקרונות שנוסחו במועצה לשיתוף פעולה לענייני סיווג בארגון המכס הבינלאומי WCO- World Customs Organization.
מן הנאמר לעיל - מובן מיד ששיטה אחידה ובינלאומית, נוחה ביותר להבנה בין מדינות ומשמשת אמצעי להתגבר על מגבלות שפה ותרגום. כך, הסכמי סחר בינלאומיים נוקבים במספרי סיווג. (וראה הסכמי סחר של ישראל, עם מדינות אחרות, כדוגמא). למותר לציין, שגם לצרכי מחשב נחוצה שיטה ספרתית, שכן מחשבים לא מבינים תיאור טובין מילולי. סיווג אחיד מהווה גם בסיס לתעריף המכס, כמו גם לתעריף היטלים ולהגבלות חוקיות שונות, כגון: מס קניה, צו יבוא חופשי, רישוי, תקנים, סימון ועוד.
תעריף המכס ומס-קניה הינם הכלי המרכזי לסיווגם של טובין. "פרט מכס" הינו מספר בן 8 ספרות המכיל את מספר הפרק, הפרט ופרט משנה. בכל פרט מכס ישנו מידע מפורט לגבי שיעור המכס החל עליו, תוך התייחסות לארץ בה מיוצר וממנה מיובא (זאת בשל קיומם של הסכמי סחר של מדינת ישראל עם מדינות שונות), שיעור מס-קניה, שיעור התוספות ביבוא וציון יחידות המידה (ק"ג, ליטר, מטר וכדומה).
מלאכת סיווג הטובין ועקרונותיה, נקבעו בהתאם לצו תעריף המכס והפטורים ומס קניה על טובין תשע"ב-2012, בסעיף 3.בפס"ד ע"א 2102/93 מדינת ישראל נ' מירון מפעלי תעשיות הגליל (ממ"ת) בע"מ, פ"ד נא(5), 160 נקבעה המתודה לסיווגם של טובין בתעריף המכס נחלקת לשלושה שלבים:
1. יש להבהיר את טיבם ומהותם הפיזיים של הטובין המצויים בלב המחלוקת.
2. יש להבהיר את משמעותם המשפטית של פרטי המכס הנוגעים לעניין.
3. מלאכת ההתאמה תתבצע בין הטובין לבין פרט המכס המתאים להם.
מחלוקות סיווג בין יבואנים לרשות המכס הן בין המחלוקות הטיפוסיות ביותר, מאחר וסיווג לצורכי מס מכריע האם טובין יהיו כפופים לתשלום מכס או מס קניה, ובאיזה שיעור, או פטורים ממנו. סיווג מכריע גם האם ייבוא הטובין יהיה כפוף להצגת אישורים רגולטורים שונים.
לסיכום, סיווג טובין הינו נושא מורכב ביותר. לפיכך, אנו מציעים לפנות לסוכן מכס אשר הוסמך לטפל בשחרור טובין מיובאים מכל הבחינות.