מיסים | אודות מסקלופדיה | דיני מסים | מיסוי בינלאומי | מיסוי מקרקעין | תכנון מס | מס-טיפ לשאלות | הרשמה למבזק המס | תקנון אתר | צור קשר
חיפוש מידע לפי א' - ב'

המיתון כבר נראה באופק

(22-11-11)
נכתב ע”י אלי דורון, עורך דין - ירון טיקוצקי, עורך דין (רואה חשבון)

אחת לחודש עיני המשקיעים בעולם נשואות לנתוני התעסוקה בארה"ב, המהווים ברומטר למצב הכלכלה החזקה בעולם. בטרם פרסום נתוני התעסוקה לחודש יולי היתה דריכות שיא בשוקי העולם. האומדנים דיברו על 75 אלף משרות. השווקים שיחררו אנחת רווחה כשדו"ח התעסוקה הצביע על תוספת של 117 אלף משרות.

אחד הפרמטרים החשובים למצב המשק האמריקאי הוא שוק העבודה, ואולם את שוק העבודה ניתן גם לבחון מזווית נוספת. לאחרונה אנו עדים לגלי פיטורים הולכים וגוברים בחברות בינלאומיות בעלות רשת גלובלית. המדובר בחברות המעסיקות עובדים בפרישה עולמית, והפיטורים בהן יכולים להעיד על מגמה בשווקי התעסוקה.

 
מיסוי - המס על רווחי הון יעלה ל-25%, הקפאת מס החברות, מס עשירים והרחבת מס הכנסה שלילי

צילום: אי פי


גלי פיטורין בשאר חלק העולם

נתחיל במגזר הפיננסים: זהו המגזר הרגיש ביותר לשינויים בפעילות הכלכלית. מספר העובדים בענף תלוי בהיקף המכירות והמסחר במניות, בפעילות בשוק האשראי ובשוקי ההון. אי לכך, פיטורים בענף מעידים לראשונה על מגמה שהולכת ומתעצמת בחודשיים האחרונים.

להלן כמה דוגמאות: HSBC, הבנק הגדול באירופה, החליט על פיטורי 30 אלף עובדים - 10% ממצבת כוח האדם של הבנק - לאור תוצאות הרבעון השני. לוידס, הבנק הבריטי המוביל בשוק המשכנתאות, יקצץ 15 אלף מקומות עבודה. הבנק השווייצי UBS החליט לקצץ כ-5,000 משרות. בנק ברקליס, השני בגודלו בבריטניה מבחינת ניהול נכסים, מפטר 3,000 עובדים. גולדמן זאקס, החמישי בגודלו בארה"ב מבחינת ניהול נכסים, החליט על פיטורי 1,000 עובדים. קרדיט סוויס החליט לפטר 4% מכוח האדם שלו - 2,000 עובדים.

 

גם ביתר הענפים לא חסרות דוגמאות: חברת סיסקו, יצרנית ציוד התקשורת הבינלאומית, מפטרת 9% מכוח האדם שלה, 6,500 עובדים. מרק, חברת התרופות הענקית הפועלת בענף שבו הביקוש קשיח, תפטר 13 אלף עובדים, המהווים 14% מכוח האדם בחברה. רשות הדואר האמריקאית החליטה לפטר 120 אלף עובדים, יותר מ-20% מכוח האדם (ולסגור 3,600 סניפים). יצרנית התעופה ותעשיית החלל לוקהיד מרטין מתכוונת לפטר 1,200 עובדים - למרות זכייתה בשני חוזים גדולים בשווי 625 מיליון דולר. מרבית החברות מסבירות את הפיטורים כמהלך של התייעלות, אך לא מן הנמנע שאלה נובעים גם מירידה בביקושים ובחולשה בפעילות הכלכלית העולמית.

ומה אצלנו? עדיין לא נתבשרנו על גלי פיטורים במשק הישראלי, אולם הימים האחרונים מבשרים על הקרב לבוא. מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי כלכלת ישראל צמחה ברבעון השני של השנה בשיעור של 3.3% בלבד (בחישוב שנתי), לעומת צמיחה של 4.7% ברבעון הראשון ושל כ-7.4% ברבע האחרון אשתקד.

סימני ההאטה באים לידי ביטוי גם במאזן המסחרי של ישראל. היצוא התעשייתי שלה ירד בשלושת החודשים האחרונים ב-10% בשיעור שנתי. יצוא תעשיות ההיי-טק, המהווה כמחצית מכלל היצוא התעשייתי, ירד בשלושת החודשים האחרונים ב-11% בחישוב שנתי. יש להביא בחשבון שהמשק הישראלי הוא בעל פעילות מוטת יצוא, וכל ירידה בפעילות זו תוביל לגל פיטורים.

לעניות דעתי מגמת הפיטורים תלך ותתרחב בעתיד הקרוב. החברות הגדולות והמובילות בתחומן מהוות סמן לכיוון שיתפשט לכלל התעשיות והענפים - ומכאן שהמיתון כבר נראה באופק.

הכותב הוא רואה חשבון

תגיות של המאמר: מיסוי | מס הכנסה |
 חזרה לקטגוריה  הדפס מאמר  שלח לחבר
שתף