לכל בעלי האזרחות האמריקאית (05-12-10) |
נכתב ע”י חנן פרישקולניק |
לכל בעלי האזרחות האמריקאית
מאמר זה מיועד לבעלי אזרחות כפולה ישראלית ואמריקאית ובעיקר מתיחס לבעלי מניות בחברות פרטיות הפועלות בארץ.
נתחיל בעובדה שעל כל אדם המחזיק בדרכון אמריקאי ומכוחו בעל אזרחות אמריקאית מוטלת חובה להגיש דוחות לרשויות המס בארה"ב IRS ללא קשר למקור הכנסותיו ומקום מושבו, אוסיף ואומר שגם אם כף רגלו לא דרכה על אדמת ארה"ב , עדיין יש עליו את החובה להגיש דוח מס ל- IRS.
מאמר זה בא להכין את האזרחים הדואלים והמחזיקים בחברות ישראליות , במיוחד בחברות פרטיות, לקראת שנת 2011, אשר טומנת בחובה שינויים ניכרים בשיעורי המס בארה"ב ויש לבצע הערכות לקראתם.
הנשיא ג'ורג בוש הבן קיצץ במיסים למשלם המס האמריקאי בתקנות אשר יפוגו באופן אוטומטי בתום שנת 2010, ללא צורך בחקיקה של הקונגרס, ובשנת 2011 הפחתת המיסים , כנראה תבוא לקיצה , ושיעורי המס יגדלו.
מאמר זה יתמקד רק בשינוי אחד הקשור ל"דיבידנד מועדף" או Qualified Dividend , כפי שרבים מכירים אותו.
התקנה המקילה אשר אותה הנהיג הנשיא בוש איפשרה למסות את הדיבידנד המועדף ב-15% מס ולא כהכנסה רגילה , כפי שהיה נהוג עד אז, על פי שיעורי המס הרגילים , אשר עולים על 15% , דהיינו החל משנת 2011 המיסוי על הדיבידנד יהיה בשיעורי מס רגילים עד ל- 39.6% .
מהו אותו דיבידנד מועדף – ההבדל בין דיבידנד רגיל למועדף הינו מועדי ההחזקה במניה המחלקת את הדיבידנד .
על מנת שדיבידנד יחשב כמועדף ההחזקה במניה צריכה להיות לפחות במשך 60 יום בתוך 121 יום המתחילים ב-60 יום לפני ההכרזה על הדיבידנד- אבל עיזבו את ההגדרה שכן היא אינה רלוונטית לכל בעלי המניות של החברות הפרטיות הנמצאות בישראל, בהן בעלי המניות מחזיקים את המניות מיום היווסדה של החברה ועל כן הם עומדים בתנאי ההחזקה .
ישראל חתומה על אמנה עם ארה"ב ועל כן דיבידנד גם מחברה זרה זכאית להנחות של דיבידנד מועדף.
על פי החוקים והתקנות עד סוף 2010 ,הדיבידנד מוסה תחילה בישראל בשיעור מס של 20% (25% לבעל מניות מהותי) ובארה"ב הדיבידנד מוסה ב-15% ,אבל זכה לזיכוי בגין המס הישראלי ובעצם לא מוסה בארה"ב.
במידה והקונגרס לא יעשה שינוי חקיקה , הדיבידנד בישראל ימוסה ב-20% (25% לבעמ"נ מהותי) ובארה"ב ימוסה עד 39.6% , תלוי כמובן בשיעורי המס אליהם מגיע הנישום, יווצר מצב שבו הנישום הישראלי/אמריקאי , יאלץ לשלם מס על הדיבידנד הישראלי גם לרשויות האמריקאיות עד לתוספת של כ- 15% - הפתעה לא נעימה .
נישומים בעלי אזרחות כפולה אשר עובדים במקצועות חופשיים הקימו חברות במטרה להמנע מתשלום בטוח לאומי אמריקאי Self Employment Tax ובסוף השנה מושכים את שכרם בדיבידנד , עלולים גם הם למצוא את עצמם משלמים מיסים לדוד סאם.
כחלק מהערכות למצב החדש שיווצר , מומלץ תחילה למשוך את הדיבידנד עד תום השנה של 2010 כדי להמנע מתשלום מס בשנת 2011 ולגבי השנים הבאות תיהיה עדיפות למשיכת משכורת על פני משיכת דיבידנד.
מבלי להרחיב את היריעה בעניין, גם רווחי הון ארוכי טווח Long Term Capital Gain יחולו כנראה שינויים , אשר ישפיעו על כדאיות מימוש לפני תום השנה .
הכותב : רו"ח חנן פרישקולניק מוסמך בישראל ובארה"ב