כמה נשלם על ההשקעות שלנו?(27-07-15) |
נכתב ע”י אמיר כהן |
כידוע, במדינת ישראל ישנה החובה לדווח ולשלם מס בעבור כל הכנסה, לרבות הכנסה שמקורה בהשקעה. תחום מיסוי ההשקעות הינו תחום עם הרבה קביעות וסעיפים, ועל כן מאמר זה יתמקד באפיק ההשקעה של קרנות נאמנות.
אלו כמובן לא לימודי כלכלה מקיפים וגם לא קורס במיסוי, אולם להלן כמה מילים אשר תסברנה את אוזניכם, ואולי תבהרנה מעט את עניין מיסוי קרנות הנאמנות. נכון להיום (לאחר ביטול קרן הנאמנות המעורבת בשנת 2006) ישנן לפי חוק שני סוגים של קרנות נאמנות. קרן נאמנות חייבת וקרן נאמנות פטורה.
משמעותה של קרן נאמנות פטורה היא שתשלום המס מחושב ברמת בעל הקרן, בעוד הקרן עצמה פטורה ממס. בעת מכירת הקרן, בעל הקרן יחויב בתשלום המס עליה בהתאם לשיעור הקבוע בחוק. ניתן לקזז הפסדים מקרן נאמנות פטורה, הנחשבת כנייר ערך (ניתן לערוך קיזוז הפסדים כנגד ניירות ערך בלבד).
קרן נאמנות חייבת פרושה שהקרן עצמה חייבת במס, בעוד בעלי הקרן פטורים מתשלום מס על רווחיה. כלומר, הרווחים משולמים על ידי הקרן עצמה, והרווח המתקבל מקרן זו הינו רווח בסכומי "נטו". עבור קרן נאמנות חייבת יש לשלם את המס הקבוע עבור הכנסות שאין מקורן בעסק או משלח יד. אין לנכות מהמס ריביות והפרשי הצמדה, ישנו מס בשיעור 15 אחוזים בעבור דמי השאלה. לא ניתן לקזז הפסדים בקרן נאמנות זו.
באשר למיסוי בהתאם לבעליה של הקרן, נקבע כי עבור יחידים הרווחים הינם פטורים ממס. בעבור חברות, ישנה חבות לתשלום מס בשיעור הקבוע על פי חוק. במידה ולא נקבע שיעור מס, תחויב החברה במס בשיעור 25 אחוזים. קרנות המיועדות לתושבי חוץ הינן בעלות הוראות שונות וספציפיות לגביהן. בכדי לקבל מידע ספציפי ובחירת קרן להשקעה יש להתייעץ עם בית ההשקעות או מנהל הקרן.
מילה לפני הסיום: יחד עם תשלום המס על רווחים, יש לקחת בחשבון גם את קיזוז המס בגין הפסדים. לבל תשלמו מס בשיעור גבוה מכפי שאתם נדרשים, יש לערוך קיזוז הפסדים, על מנת שהמס ישולם בעבור רווחים אמיתיים בלבד. הפסדים שמקורם בקרן נאמנות, אינם ניתנים לקיזוז למול רווחים אחרים.