בישראל, נקודת זיכוי מוגדרת בסעיף 33א לפקודת מס הכנסה כסכום "המקוזז כנגד המס לאותה שנה". ערכה של נקודת זיכוי בשנת 2008 הוא 2,268 ש"ח (ערכה בחישוב חודשי של המס הוא 189 ש"ח). נקודות הזיכוי, שערכן מופחת ממס ההכנסה שחושב קודם לכן, מקטינות את גובה המס, ולכן הן ניתנות בעיקר על פי מאפיינים אישיים המצדיקים הקטנה של נטל המס.
נקודות הזיכוי נוספו לפקודת מס הכנסה במסגרת תיקון מס' 22 לפקודה ("רפורמת בן שחר"), שנכנס לתוקף באפריל 1975. דברי ההסבר להצעת החוק עוסקים בטיבו של מנגנון זה:
הצעת החוק מבחינה בין שני סוגי זיכויים. הסוג האחד מוגדר כנקודת זיכוי, הניתנת לקיזוז מהמס רק כאשר קיים כנגדה חיוב במס. הסוג השני מוגדר כנקודת קיצבה, המשתלמת לזכאי לה במישרין, גם כאשר אין כנגדה חיוב במס. נקודות הזיכוי יחליפו את הניכוי לתושב והניכוי בעד אישה, ועוד ניכויים אחרים. נקודות הקיצבה יבואו במקום הניכויים בעד ילדים והן במקום קיצבאות הילדים המשתלמות מאת המוסד לביטוח לאומי.
– חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (תיקון מס' 22) התשל"ה-1975, ה"ח 1188, עמ' 320
מאז הנהגתן של נקודות הזיכוי חלו שינויים רבים בכללי הזכאות להן.
נקודות זיכוי עיקריות:
• תושב ישראל זכאי ל-2.25 נקודות זיכוי.
• אישה זכאית לחצי נקודת זיכוי.
• עולה חדש זכאי ל:
1/4 נקודת זיכוי שנתית (השקולה לשלוש נקודות זיכוי חודשיות) לכל חודש משמונה עשר החודשים הראשונים לעלייתו לישראל;
1/6 נקודת זיכוי לכל חודש משנים עשר החודשים שלאחריהם;
1/12 נקודת זיכוי לכל חודש משנים עשר החודשים שלאחריהם.
• חייל משוחרר זכאי לנקודת זיכוי אחת או שתיים (בהתאם למשך השירות שלו) במשך שלוש שנים מיום שחרורו.
• אישה נשואה זכאית לנקודת זיכוי בגין כל אחד מילדיה שטרם מלאו לו 18 שנה בשנת המס. בשנה שבה נולד הילד ובשנה שבה הגיע לגיל 18 ניתנת בגינו רק חצי נקודת זיכוי.
• הורה יחיד זכאי לנקודות זיכוי בגין כל אחד מילדיו הנמצאים אצלו (בדומה לילדי אישה נשואה) ונקודת זיכוי נוספת בגין היותו הורה יחיד.
• אדם המשלם מזונות לילדיו שאינם אצלו זכאי לנקודת זיכוי, בהתאם לחלקו בכלכלת הילדים. אדם נשוי המשלם מזונות לבן זוגו לשעבר זכאי לנקודת זיכוי אחת.
• מי שסיים לימודיו לתואר ראשון או שני במוסד להשכלה גבוהה ישראלי, וכן מי שסיים לימודי מקצוע בהיקף של 1,700 שעות לימוד, זכאי לחצי נקודת זיכוי או לנקודה אחת (בהתאם לתואר) במשך שנתיים או שלוש שנים החל בשנה שלאחר סיום לימודיו.
מרבית נקודות הזיכוי ניתנות על פי הפקודה רק לתושב ישראל (חצי נקודת זיכוי לאישה ניתנת גם למי שאינו תושב ישראל), כלומר הן אינן ניתנות לעובד זר. עם זאת, תקנות מס הכנסה מעניקות גם לעובד זר, שמתקיימים בו תנאים מסוימים, את 2.25 נקודות הזיכוי הבסיסיות שניתנות לתושב ישראל.
נקודות הזיכוי מביאות תועלת רק למי שהכנסתו גבוהה במידה שהמס עליה גדול או שווה לגובהן של נקודות הזיכוי. זאת משום שנקודות הזיכוי מקטינות את המס לכל היותר עד אפס. מי שהכנסתו 4,000 ש"ח לחודש, למשל, נהנה מ-2.25 הנקודות הניתנות לתושב ישראל, ואלה מביאות את המס החל עליו לאפס, ולכן לא יפיק תועלת מנקודות זיכוי נוספות שלהן הוא זכאי.
בחוק שירות המילואים נקבע כי החל משנת 2008 יינתן למשרתי המילואים תשלום המכונה "תגמול נוסף". תגמול זה יוענק באמצעות רשות המסים, בסכומים שווי ערך לנקודות זיכוי במס הכנסה. תגמול זה יחולק על פי משך שירות המילואים. מאחר שתוקצב בסכום קשיח, הסכום שיקבל כל חייל מדי שנה ישתנה, בהתאם למספר החיילים ששירתו תקופות ממושכות. הסכום המרבי צפוי להיות שווה ערך לשתי נקודות זיכוי.
מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית