כפל מס הוא מצב של גביית מס על ידי שני גורמים או יותר על אותה הכנסה, נכסים או פעולות פיננסיות. כפל מס מתייחס לשני מצבים שונים:
• מיסוי על הכנסת דיבידנד שקיבלו בעלי החברות. הדיבידנד ששולם הגיע מתוך הכנסה שעליה כבר שולם מס הכנסה. בעיית כפל המס הזה התעוררה במערכת המיסוי האמריקאית.
• מיסוי על ידי שתי מדינות או יותר על אותה הכנסה, נכס או פעולה. למשל כאשר עובד המועסק בחו"ל, נדרש לשלם מס על פי חוקי המס של המדינה בה הוא עובד, ובמקביל גם תשלום למס ההכנסה של מדינת ישראל. באופן זהה יכול להיווצר מצב על עובדים זרים המועסקים בישראל.
אמנה למניעת כפל מס
אמנה למניעת כפל-מס היא הסכם מדינות המשקף את הסכמתן, בין היתר, בדבר חלוקת זכויות המיסוי לגבי סוגים שונים של הכנסה. המטרה המוצהרת של אמנה למניעת כפל מס היא לגרום לכך שנישומים לא ישלמו כפל מס על אותה הכנסה. בסיטואציה של עסקאות בינלאומיות, עלול להיווצר מצב של כפל-מס, אם יותר ממדינה אחת תממש את זכותה להטיל מס על אותה ההכנסה מכוח זיקתה לאותה הכנסה. מדובר למעשה באמצעי שיתוף פעולה מובהק בתחום המס בין מדינות המקבל משמעות מיוחדת בעידן של גלובליזציה ופריסה גלובלית של עסקים.
ישראל חתמה על הסכמי כפל מס עם מדינות רבות, ולפיהם אם עובד ישראלי מועסק בחו"ל, הוא נדרש לשלם לרשויות המס בארץ רק את ההפרש שבין המס שחל עליו בישראל ובין המס ששילם כבר בחו"ל. ישנם מקרים בהם האמנה מעניקה פטור ממס במדינה המארחת, וכך נוצר מצב שהמס משולם רק למדינת המוצא.
כפל מס פנים-מדיני
במקרים מסוימים ייתכן מצב של כפל מס אפילו בתחומה של אותה המדינה, כאשר לנפות או למחוזות של המדינה יש סמכות מיסוי עצמאית. בארצות הברית למשל לכל אדם יכולה להיות כתובת אחת בלבד, אך לאחר מותו מספר מדינות יכולות לטעון שהוא התגורר בתחומן ולדרוש מס על נכסי הנדל"ן שברשותו. כפל מס מסוג זה מאופשר על ידי בתי המשפט במדינה כל עוד אין חוק המסדיר את המיסוי ושסך המיסים המוטלים על הנכס לא עולים על 100% מערכו.
מתוךויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית