אין כל צל של ספק, כי המצאת פטנט ורישומו הוא תהליך ארוך ומייגע, אך יחד עם זאת, הרווח הממתין בסופו של תהליך זה משכיח לא אחת את המסע הארוך. במאמר זה נבחן בין היתר, כיצד מסווגת ההכנסה ממכירת פטנט, מהו שיעור המס החל על מכירת פטנט וכיצד ניתן לפעול על מנת שניתן יהא לחלק את ההכנסה ממכירת הפטנט ו"לפרוס" אותה על פני מספר שנות מס.
מס פירותי או מס הוני? האבחנה בין הכנסה הונית ("העץ") לבין הכנסה פירותית, אינה רלוונטית אך ורק לשאלת שיעור המס, שכן לאבחנה זו חשיבות רבה היות וישנן הוראות רבות נוספות בפקודה שלגביהן רלוונטית שאלת לסיווגה של ההכנסה, כגון קיזוז הפסדים ועוד.
עולה השאלה מה דין ההכנסות המתקבלות בגין מכירת הפטנט? על פניו נראה, כי מכיוון שהפטנט הנו העץ שממנו "קוצר" בעל הפטנט את פירותיו, הלוא הם הכנסותיו, תחויב ההכנסה ממכירתו במס רווח הון ע"פ פרק ה' לפקודה. ברם, המחוקק קבע בסעיף 2(9) לפקודה כי תמורה המתקבלת בעד מכירת פטנט תחויב במס פירותי.
התנאים המצטברים לתחולתו של סעיף 2(9) לפקודה - יש לציין, כי סעיף 2(9) הקובע כ"מקור הכנסה" הכנסה שמתקבלת ממכירת פטנט, חל בהתקיים כמה תנאים מצטברים:
1) מכירת הפטנט לצמיתות – כלומר בעל הפטנט "נפרד" מזכויותיו בפטנט.
2) המכירה היא על ידי הממציא המקורי או היוצר המקורי.
3) ההמצאה, קרי הפטנט אינה בתחום עיסוקו של הממציא.
מהו שיעור המס על מכירת פטנט? שיעור המס החל על הכנסה הנובעת ממכירת פטנט אינו תמיד שיעור המס הקבוע בסעיף 121 לפקודה (שיעור מס פרוגרסיבי על הכנסה פירותית עד לשיעור של 48% בשנת המס 2007 ו- 47% ב- 2008). בסעיף 125 לפקודה קבע המחוקק, כי שיעור המס על הכנסה הנובעת ממכירת פטנט, לא יעלה על 40%. מאידך, אם הפטנט הנו בתחום עיסוקו הרגיל של הנישום, תהיה הכנסתו של הנישום ממכירתו הכנסה מעסק לפי סעיף 2 (1) לפקודה, ואז שיעורי המס שיוטלו על ההכנסה יהיו בהתאם להוראות סעיף 121 לפקודה. היה והכנסות ממכירת הפטנט הופקו על שלא על ידי הממציא/היוצר המקורי (תנאי 3), הרי שלכאורה, לפנינו רווח הון שימוסה בהתאם לשיעור המס הקבועים בסעיף 91, במסגרת חלק ה' לפקודה.
ניתן לחלק את ההכנסות ממכירת פטנט למספר שנים – בסעיף 8(ב) לפקודה נתן המחוקק אפשרות לממציא הפטנט לפנות לפקיד השומה, בבקשה לחלק את ההכנסה האמורה על פני מספר שנים. אישורו של פקיד השומה עשוי יפחית את שיעורי המס שיחולו על ההכנסות ממכירת הפטנט. לעניין זה נבהיר ונדגיש, כי אין בפנייה סתמית בבקשה לחלוקה כדי לשכנע את פקיד השומה לחלק את ההכנסה ולפרוס אותה על פני מספר שנות מס וכי בעניין זה נקבעו על ידי הנהלת רשות המיסים הוראות מפורטות לגבי התנאים לזכאות לפריסה.