שאלתך:
אדם פרטי שעיקר הכנסתו כעובד שכיר, השכיר נכס בבעלותו הרשום בטאבו כדירת מגורים, לבית ספר המסווג כמלכ"ר, למטרת כיתות לימוד. האם חל מע"מ על עסקה זו, ואם כן, על מי חל התשלום והדיווח על העסקה. האם על המשכיר שעליו לפתוח תיק במע"מ ולגבות מע"מ מהשוכר, ולשלם באופן שוטף, או על השוכר שהוא מלכ"ר שחייב לדווח ולשלם מע"מ על עסקה זו כעסקת אקראי.
תשובתנו:
בהתחשב בהיקף הנתונים שנכללו במסגרת שאלתך, הרינו להשיבך כדלקמן:
1. נראה כי מתקיימת בענייננו הגדרת "עסקת אקראי במקרקעין" כהגדרתה בחוק מס ערך מוסף, התשל"ו -1975, כיוון שהמשכיר הוא "אדם שאין עיסוקו במכירת מקרקעין" והשוכר הוא מלכ"ר.
2. נציין כי לא חל בענייננו הפטור ממע"מ לפי סעיף 31 (1) לחוק מע"מ מאחר שמטרת ההשכרה אינה למגורים.
3. במקרה כזה, קובעת תקנה 6ב לתקנות מס ערך מוסף, התשל"ו - 1976, כי החייב בתשלום המע"מ הוא המלכ"ר (השוכר), המדווח על העסקה בטופס עסקת אקראי, אותו ניתן לקבל במשרדי מע"מ השונים. על המלכ"ר לדווח על העסקה ולהעביר את המע"מ הכלול בה לאוצר המדינה.
4. את הדיווח יש לבצע עד ה- 15 לחודש שלאחר החודש שבו היתה תחילת עסקת האקראי.
5. היה מחירה של עסקת האקראי נמוך מ 79,482- ₪, תהא חובת הדיווח ותשלום המע"מ כאמור לעיל רק אם בשנת המס שבה נעשתה העסקה נעשו בידי אותו מלכ"ר עסקאות אקראי נוספות, שסך כל מחיריהן יחד עם מחיר אותה עסקה היה לפחות בסכום הנ"ל, והדיווח יהא לכל אותן עסקאות אקראי. בהודעה למנהל ימלא המלכ"ר את הפרטים הנדרשים בטופס לגבי כל אותן עסקאות אקראי.
6. אין לראות באמור משום חוות דעת ואין לסמוך על תוכנו ללא קבלת ייעוץ ספציפי.
7. נשמח לענות על שאלות נוספות ככל שיהיו כאלו.