שאלותיך:
רופא שפועל באמצעות חברה בבעלותו המלאה נוסע לחו"ל לשנתיים לצורך השתלמות בתחום עיסוקו. האם הוא רשאי להמשיך ולקבל שכר מהחברה? האם הוא יכול לקבל החזר הוצאות אש"ל עד גובה הפטור על פי התקנות בעת השהייה בחו"ל? האם מלגה שהרופא מקבל מאוניברסיטה בחו"ל עבור הלימודים בתחום עיסוקו והתמחותו, שמטרתם שמירה על הקיים, חייבת במס בארץ? בשנת 2014 יהיו לחברה הכנסות עקב עבודה בחלק משנת מס זו אך בשנת 2015 לא יהיו לה הכנסות כלל (אך יהיו לה הוצאות שכר ואש"ל). האם במקרה זה ניתן יהיה לרשום את המשכורת כהוצאה נדחית עד שהחברה תחזור לפעילות שוטפת?
תשובותינו:
בהתחשב בהיקף הנתונים שנכללו במסגרת שאלתך, הרינו להשיבך כדלקמן:
1. החברה בתור ישות משפטית נפרדת מהרופא, רשאית להמשיך ולשלם לו משכורת גם בתקופה שבה ישהה בחו"ל לצורך השתלמות על כל המשתמע מכך לעניין חבות המס של הרופא מקבל המשכורת. לעניין זה קיימת חשיפה מסוימת לכך שרשות המיסים תעלה טענות ביחס למלאכותיות מהלך זה.
2. יצוין כי הרופא יכול להיחשב כבעל הכנסה מעבודה בחוץ לארץ דבר שמשמעותו הינה כי יחולו לגביו כללי מס הכנסה (בעלי הכנסה מעבודה בחוץ לארץ), התשמ"ב 1982- המתייחסים גם להוצאות המותרות בניכוי, וקביעת מס הכנסה (בעלי הכנסה מעבודה בחוץ לארץ) (קביעת משכורת בסיסית והוצאות אש"ל),התשנ"ב- 1992.
3. על מנת שהמלגה שמוענקת לרופא תהיה פטורה ממס, עליה להיות מלגה שניתנת (29) לסטודנט או לחוקר בתקופת לימודיו במוסד לימוד ומחקר בהתאם לסעיף 9 לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א 1961- . על פניו נראה כי אין הרופא נשוא השאלה נחשב לסטודנט או חוקר כהגדרתם בסעיף הנ"ל.
4. מבחינת החברה, יש לשייך את הוצאות השכר לתקופה שבה משולמות הן בפועל.
5. אין לראות באמור משום חוות דעת ואין לסמוך על תוכנו ללא קבלת ייעוץ ספציפי.
6. נשמח לענות על שאלות נוספות ככל שיהיו כאלו.