שאלתך:
האם בני זוג שמתגוררים בארצות הברית והם בעלי דירה בישראל צריכים לדווח במקביל לדיווח בארצות הברית גם בישראל לשלטונות מס ההכנסה? האם הם חייבים לשלם מס על ההשכרה בישראל? אם הם חייבים, האם תשלום המס בישראל מוכר להם כהוצאה בארצות הברית ומתקזז מגובה תשלום המס שהם חייבם בארצות הברית? כידוע ישנם מסלולים שונים בנוגע לתשלום המס בגין שכר דירה למגורים, במידה והם ₪ חייבים בתשלום מס בישראל האם יוכלו לבחור במסלול של עד תקרה הפטור 5,080 ומעבר לכך חיוב בשיעור המס השולי שכן בני הזוג אינם עונים על קריטריון תושב אלא רק אזרח במקרה כזה שווי נקודת הזיכוי ייתר את המס?
תשובתנו:
בהתחשב בהיקף הנתונים שנכללו במסגרת שאלתך, הרינו להשיבך כדלקמן:
1. פקודת מס הכנסה מחייבת תושב חוץ שהיתה לו בשנת המס הכנסה חייבת בישראל, להגיש דו"ח לרשות המיסים בישראל.
2. "הכנסה חייבת" מוגדרת בפקודת מס הכנסה כהכנסה לאחר הניכויים, הקיזוזים והפטורים שהותרו ממנה לפי כל דין. כלומר ככל שההכנסה מדמי שכירות לא תעלה על תקרת הפטור ( 5,080 ₪) לפי חוק מס הכנסה (פטור ממס על הכנסה מהשכרת דירת מגורים), התש"ן 1990- , לא יצטרכו תושבי החוץ לדווח על הכנסתם זו לרשות המיסים בישראל.
3. במידה ובכל זאת ישנה הכנסה חייבת של תושבי החוץ, אזי בהתאם לתקנות מס הכנסה (פטור מהגשת דין-וחשבון), התשמ"ח 1988- , תושב חוץ שהיתה לו הכנסה שנצמחה או הופקה בישראל, יהא פטור מחובת הגשת דין וחשבון על פי סעיף 131 164 או 170 , לפקודה, אם מההכנסה האמורה נוכה מלוא המס לפי סעיפים 161 לפקודה והיא הכנסה, בין השאר, משכירות.
4. בהתאם לאמנה למניעת מסי כפל בין ישראל לארה"ב, אמור תושב ארצות הברית לקבל זיכוי בגין המס ששולם על ידו בישראל.
5. אין אפשרות לבחור ביותר ממסלול מיסוי אחד ביחס להכנסה מהשכרת אותה דירת מגורים.
6. אין לראות באמור משום חוות דעת ואין לסמוך על תוכנו ללא קבלת ייעוץ ספציפי.
7. נשמח לענות על שאלות נוספות ככל שיהיו כאלו.