שאלתך:
נישום נכה בשיעור 100% שנהנה מפטור בהתאם לסעיף 9(5) לפקודת מס הכנסה, נתן יעוץ לחברה שאינה בבעלותו אך לא קיבל את שכר הטרחה המגיע לו. לאחר שנישום זה נפטר, מתכוונת החברה לשלם ליורשיו את שכר טרחתו. כיצד ניתן לבצע את הפעולה כך שהמס יהיה נמוך ככל שניתן?
תשובתנו:
בהתחשב בהיקף הנתונים שנכללו במסגרת שאלתך, הרינו להשיבך כדלקמן:
1. ככל שאותו נישום דיווח בזמנו על הכנסתו לפי שיטת המזומן, הרי שמיסוי הסכומים שמגיעים לו ככל שישולמו ליורשיו, יהיה בהתאם לסעיף 3(ו) לפקודה.
2. לעניין זה נקבע בעמ"ה 41/91, אידה אברמסון נ' פקיד שומה רמלה, מיסים ז/1 (פברואר 1993) עמ' ה-19, כדלקמן:
"המנוח, כעורך דין, דיווח על הכנסותיו בשיטת המזומנים, לאמור, גם אם המנוח סיים עבודה פלונית עבור לקוח פלוני ואף הגיש לו חשבון, לא התחייב במס אלא כאשר התשלום נגבה בפועל. עם פטירתו, החובות שהגיעו לו מיגיעתו האישית התחייבו במס רק כאשר הם ניגבו על ידי אלמנתו, המערערת, אבל אותה שעה כבר לא חל הפטור האישי ממס שממנו נהנה המנוח בהיותו נכה, לפי סעיף 9(5) לפקודה.
...מכיוון שבשעת קבלת ההכנסה בפועל בטל הפטור לפי סעיף 9(5) לפקודה, יהא אותו נכה חייב במס, אף על פי שההכנסה נצמחה בשעת נכותו. ממילא חל כאן סעיף 3(ו) לפקודה העוסק באדם ששומתו נקבעת על בסיס מזומנים והתעסקותו נפסקה (לרבות מחמת פטירה) בשנת מס פלונית, שאז רואים כל הכנסה שלא חוייבה לפני הפסקת העיסוק "כהכנסה בידי מי שזכאי לאותם סכומים בעת קבלתם"."
3. מן האמור עולה, כי הסכומים שמגיעים לאותו נישום שנפטר, ימוסו בידי אלמנתו ככל שישולמו לה, בהתאם לנתוניה האישיים ומדרגות המס הרלבנטיות לגביה.
4. שונים יכולים להיות הדברים ביחס לנישום המדווח על הכנסתו לפי בסיס מצטבר.
5. אין לראות באמור משום חוות דעת ואין לסמוך על תוכנו ללא קבלת ייעוץ ספציפי.
6. נשמח לענות על שאלות נוספות ככל שיהיו כאלו.