מע"מ פלילי: עבירות על פי חוק מע"מ - ניפוח תשומות, חשבוניות פקטיביות – עבירה פלילית(31-03-14) |
נכתב ע”י אלי דורון, עורך דין - ירון טיקוצקי, עורך דין (רואה חשבון) |
סוגיית חשבוניות פיקטיביות נדונה במספר רב של פסקי דין. ההלכות הברורות שנקבעו הן חד משמעיות: מטרת החשבונית היא לתעד ולתאר באופן מדויק את כל פרטי העסקה אשר לשמה הוצאה החשבונית. לפיכך, כל חשבונית הכוללת פרטים מטעים או כוזבים, אם בשם העוסק, בסוג הסחורה או בסכום העסקה, מסכלת את המטרה לשמה נועדה ותחשב לחשבונית שהוצאה במטרה לרמות או להונות את שלטונות המס.
כמו בכל עבירה פלילית על התביעה להוכיח הן את היסוד העובדתי והן את היסוד הנפשי. בעוד בנוגע ליסוד העובדתי הכל די ברור וקל – זהו עצם הנפקת החשבונית, הרי שבנוגע ליסוד הנפשי אין המלאכה כה פשוטה וברורה. כך נאמר באחד מפסקי הדין:
"היסוד הנפשי בעבירה זו דורש הוכחת מטרה להשתמט מתשלום מס. הכוונה להתחמק מתשלום מע"מ הינה בידיעתו האובייקטיבית של אחד הצדדים לעסקה ולפיכך קשה להוכחה. בבחינת הכוונה על בית משפט להסיק מסקנות מעובדות חיצוניות הנבדקות על פי מבחן ההיגיון, ללמוד על המצב הנפשי של עובר העבירה מן הנסיבות האובייקטיביות: עצם המעשה, היקף המס והשימוש בתחבולות, ניכויים וקיזוזים של הוצאות שלא כדין מלמדים על זדון וכוונה להתחמק." (ת"פ (ת"א) 8097/06 מדינת ישראל נ' י.ד. חקלאות בע"מ (2008) [פורסם בנבו])
חשבוניות פיקטיביות - יש להן הרבה "צורות" שונות. כך, בשתי מילים, בדרך כלל המקרים השכיחים ביותר הם של חשבוניות אשר נקנות על ידי העוסקים בלא שעומדת עסקה כלשהי מאחורי זה. הדבר נעשה על מנת לקזז את הסכום הרשום בחשבונית כמס תשומות שלא כדין.
ישנן גם חשבוניות "זרות"- אלו חשבוניות שהוצאו בגין עסקה אמיתית אבל לא על ידי העוסק שסיפק טובין או שירותים אלא על ידי צד שלישי (עוסק/חברת קש) וזאת כי העוסק אשר סיפק את הטובין/שירותים אינו יכול מסיבות כאלה ואחרות להוציא חשבונית בעצמו. הבעיה כאן היא לא רק בעיה פרוצדורלית, שכן החוק דורש שהחשבונית תוצא על ידי מי שסיפק טובין/שירותים, אלא גם מהותית היות ולרוב הצד השלישי אשר סיפק את החשבונית (תמורת טובת הנאה כלשהי כגון עמלה) לא יעביר לשלטונות המס את מס העסקאות הגלום בחשבונית שהוציא.
ברשימה זו אנו נפרט קמעה על סוג נוסף של חשבונית פיקטיבית – חשבונית מנופחת. מקרה זה הקשה ביותר לגילוי מפני שחשבונית זו מכילה את כל המרכיבים של חשבונית מס חוקית: מי שהוציאה רשום כעוסק כחוק, העסקה מתייחסת לטובין/שירותים שהספקתם הנה מהלך עסקו רגיל של העוסק, רוכש החשבונית הנו עוסק רשום כחוק גם כן ורוכש טובין/שירותים אלה במהלך רגיל של עסקיו. הפגם בחשבונית זו הוא המחיר המנופח ומטרתו – לנכות מס תשומות גדול יותר.
ההלכה היא כי חשבוניות "מנופחות" הגם שעומדת מאחוריהן עסקה אמיתית, הן חשבוניות פיקטיביות לכל דבר ועניין, הן אינן משקפות מצב עובדתי נכון דהיינו את העסקה האמיתית שהחשבונית אמורה לייצג. התוצאה של חשבונית "מנופחת" היא כי הסכום בחשבוניות המס יוצר מצג שווא בפני רשויות המס ובגינו זוכה העוסק בהפרש שבין סכום העסקה האמיתי לבין הסכום המוצג בחשבונית.
בדרך כלל מי שמפיץ חשבוניות מנופחות הוא עוסק שחלק ממחזורו כלל לא מדווח או הנהלת חשבונותיו אינה מסודרת ולא עליה הוא מבסס את יחסיו עם שלטונות המס. ניתוח כלכלי של התוצאה העסקית הוא שיסייע בד"כ לגלות את החשבונית המנופחת. צריכה מוגזמת ובלתי סבירה של חומרי גלם או חומרי עזר אצל יצרן מצביעה על הקטנת הערך המוסף ועל כן התוצאה העסקית בלתי סבירה. בדיקת חשבוניות המס שהוצאו בגין רכישות חומרים תגלה רכישה של כמות מופרזת ביחס לתקופה ואם אין לה הסבר סביר, יהא כאן חשד לפיקטיביותה של החשבונית. [גיורא עמיר עבירות מס ועבירות הלבנת הון מהדורה חמישית 703 (2008)]