שאלתך:
לקוח שלי שהה בחול 9.5 שנים. ב 9/2014- חזר לארץ, ויחד עם מניין הימים, עם 2015 נוצר מצב בו לא הגיע למעמד של תושב חוזר וותיק. ב -8/2014 מכר את העסק שלו לתושב חוץ, והחוזה שלהם סיכם על 18 תשלומים של 2,000 דולר,הכנסה שלו ממכירת העסק, בגובה של ב-2015 , דווחה למס הכנסה כהכנסה מחו"ל. המיסים כבר שולמו בחו"ל, ולכן לא נוצרה לו חבות מס. אולם- ביטוח לאומי מבקשים לחייב על הכנסה שלא מעבודה. אני מבקשת לדעת האם ניתן לשנות את אופי ההכנסה במס הכנסה להכנסה ממכירת עסק- הונית, כדי לפטור אותה מדמי ביטוח לאומי, ומה משמעות המס שיידרש לשלם בארץ, או לא- שכן זהו נכס שהיה ברשותו כאשר לא שהה בארץ.
תשובתנו:
1. כדי להגיע לכדי הכרעה אם הכנסה שבידי נישום היא הכנסה שיש לסווגה כהכנסה שמקורה בעסקת אקראי בעלת אופי מסחרי- שהיא הכנסה פירותית החבה בתשלומי מס הכנסה לפי סעיף 2(1) לפקודת מס הכנסה או שמא מדובר בהכנסה הונית, יש להטמיע שלל מבחנים משפטיים יצירי הפסיקה, ובכלל אלה: טיב או אופי הנכס, תדירות העסקאות / פעולות, ההיקף הכספי, אופן המימון, תקופת האחזקה בנכס, ייעוד התמורה, ידענותו ובקיאות הנישום בתחום בו מבוצעת העסקה, קיום מנגנון או פעילות קבועה ונמשכת, פיתוח, טיפוח, השבחה, יזמות ושיווק, ומבחן "העל" – מבחן ה"גג" – הנסיבות הכלליות. מטבע הדברים לא כל המבחנים רלבנטיים ובעלי משקל זהה בין עסקה לעסקה.
2 . כפי שנקבע בפסיקה, אין נוסחה מתמטית שמאפשרת לשקלל את המבחנים השונים ולהגיע לתוצאה מדויקת לגבי כל מקרה ומקרה, ועמידה במבחנים כפי שנקבעו יש בהם כדי לסייע בהכרעה האם מדובר בעסקה בעלת אופי מסחרי או לאו, אך אין בהם משום להכריע באופן סופי ומוחלט.
3 . בעניינך מאחר ומדובר בנישום אשר לשיטתך נהנה ממעמד של תושב חוזר ללצרכי מס הרי שלסיווג ההכנסה כהונית או פירותית נפקות מיסויית מרחיקת לכת שכן סעיף 97 (ב)(2)לפקודה מעניק פטור על רווחי הון לתושבים חוזרים למשך עשר שנים, כמו גם קובע פטור חלקי ממס על מכירה גם לאחר תקופה זו.
4 . אין לראות בתשובה זו משום ייעוץ משפטי מחייב.