שאלתך:
ע"פ החוק ניתן לקבל זיכוי בגין ילד או בן זוג נטולי יכולת, מדובר בזוג פנסיונרים הוא מקבל פנסיה וניתן לו נקודת זיכוי עבור אישה לא עובדת, מס הכנסה מסרב לתת נקודות הזיכוי בגין אישה נטול יכול ,קיימים מסמכים המאמתים את המצב, בטענה כי קיים תקנה פנימית שלהם כיוון שהוא מקבל נקודת זיכוי בגין אישה ,לא זכאי לנקודות בגין נטול יכולת.
תשובתנו:
1. סעיפים 44 ו 45- לפקודת מס הכנסה מעניקים זיכוי במס בגין קרוב נטול יכולת. סעיף 44 לפקודה מעניק זיכוי בגין החזקת ילד, בן זוג או הורה משותקים לחלוטין
במוסד מיוחד. סעיף 45 לפקודה מעניק שתי נקודות זיכוי למי שיש לו ילד משותק, עיוור וכו'.
2. עד התיקון לפקודה (מס' 132), התשס"ב -2002 , היה אפשר ליהנות משתי נקודות זיכוי בגין קרוב נטול יכולת גם בעד הורה או הורה של אחד מבני הזוג. אולם, החל מהתיקון לפקודה (מס' 105), התשנ"ה -1995 , אי אפשר ליהנות הן מהוראות סעיף 44 לפקודה והן מהוראות סעיף 45 לפקודה.
3. אפשרות הזיכוי מכוח הסעיפים האמורים לעיל הותנתה בגובה ההכנסה של הקרוב נטול היכולת ובן זוגו, כך לפי תקנות מס הכנסה(זיכוי בעד נטול יכולת וזיכוי בעד
הוצאות בשל החזקת קרוב במוסד). נחזור ונדגיש כי מדובר בהכנסות נטול היכולת.
4. סעיפים 44 ו 45- לפקודת מס הכנסה דנים ביחיד תושב ישראל שהיה לו בשנת המס ילד משותק, עיוור או מפגר, בין ששהה במוסד מיוחד ובין ששהה בבית.
5. על פי סעיף 44 הנישום יהיה זכאי לזיכוי מהמס בגובה 35% מאותו חלק מהסכומים ששילם, העולה על 12.5% מהכנסתו החייבת. הזיכוי מותנה כאמור בתקרת הכנסה של נטול היכולת ובן זוגו.
6. על פי סעיף 45 יבואו בחשבון בחישוב המס של היחיד או של בן זוגו שתי נקודות זיכוי בשל כל ילד כאמור.
7. אין לראות בתשובה זו משום ייעוץ משפטי מחייב.