שאלתך:
תוכן השאלה: חלוקת כספים על ידי תוכנית חסכון מסוג IRA (בארצות הברית)פטורה ממס בישראל, לדעתי, גם ברמת העקרון וגם מכוח הוראות האמנה עם ארצות הברית. השאלה היא האם הרווחים המתקבלים בתוכניות אלו פטורים אף הם: רבית, דיווידנד, רווח הון?
תשובתנו:
1 . על פי הוראות האמנה למניעת כפל מס בין ישראל לארה"ב, דיבידנדים - שמקורם במדינת ארה"ב והמתקבלים על ידי תושב מדינת ישראל, ניתן להטיל עליהם מס בידי שתי המדינות המתקשרות
2 . בתוך כך, שיעור המס שיוטל על ידי אחת מן המדינות המתקשרות על דיבידנדים שמקורם בתחומי אותה מדינה מתקשרת והמתקבלים על ידי תושב של המדינה המתקשרת האחרת לא יעלה על - (א) 25 אחוזים מסכומו ברוטו של הדיבידנד המשולם או )ב( מקום שחברה של אחת המדינות המתקשרות היא מקבל דיבידנד מאת חברה משלמת מהכנסה הנובעת במשך תקופה כלשהי שלגביה החברה המשלמת אינה זכאית לשיעור המס המופחת החל לגבי מפעל מאושר לפי החוק הישראלי לעידוד השקעות הון (1959) 12.5 אחוזים מסכומו ברוטו של הדיבידנד, אולם רק אם - במשך חלקה של שנת המס של החברה המשלמת שקדם לתאריך תשלום הדיבידנד, ובמשך כל שנת המס שלה שקדמה לכך )אם ישנה כזאת(, לפחות 10 אחוזים ממניות ההצבעה של החברה המשלמת שהונפקו נמצאו בבעלותה של החברה המקבלת, וכן 2 (2 )לא יותר מ- 25 אחוזים מן ההכנסה ברוטו של החברה המשלמת לאותה שנת מס קודמת( אם ישנה כזאת) מורכבים מריבית או מדיבידנדים שאינם ריבית הנובעת מניהולם של עסקי בנקאות, ביטוח או מימון, ודיבידנדים או ריבית שנתקבלו מחברות בת, ש- - 50 אחוזים, או יותר, ממניות ההצבעה שלהן שהונפקו היו בבעלותה של החברה המשלמת בעת קבלתם של דיבידנדים או ריבית אלה.
3 .(ג)מקום שחברה היא מקבלת דיבידנד מאת חברה המשלמת מהכנסה שנבעה במשך תקופה כלשהי שלגביה זכאית החברה המשלמת לשיעור מס מופחת החל על מפעל מאושר לפי החוק הישראלי לעידוד השקעות הון ( 1959) 15 אחוזים מסכומו ברוטו של הדיבידנד המשולם, אולם רק אם מילאו אחר תנאי פסקה (ב)( 1 ( ו ) - 2 .)
4 . כמו כן, הוראות האמנה למניעת כפל מס בין ישראל ארה"ב קובעות מנגנון דומה לעניין רווחי ריבית. בתוך כך, ריבית שהפיק תושב של אחת מן המדינות המתקשרות ממקורות שבתחומי המדינה המתקשרת האחרת, ניתן להטיל עליה מס בידי שתי המדינות המתקשרות.
א. ריבית שהפיק תושב של אחת מן המדינות המתקשרות ממקורות שבתחומי המדינה מתקשורת האחרת, לא יוטל עליה מס בידי המדינה המתקשרת האחרת בשיעור העולה על - 17.5 אחוזים מסכומה ברוטו של אותה ריבית, ואולם אם נבעה הריבית מהלוואה מכל סוג שהוא שנתנו בנק, מוסד חיסכון או חברת ביטוח, או כיוצא באלה, לא יוטל מס על הריבית בשיעור העולה על - 10 אחוזים מסכומה ברוטו של אותה ריבית.
ב. תושב מדינה מתקשרת רשאי לבחור, במקום המס המוטל לפי פסקה (א), להתחייב במס על הכנסתו מריבית כאילו הכנסה זו הינה רווחים תעשייתיים ומסחריים החייבים במס לפי סעיף 8(רווחי עסקים). הרשויות המוסמכות של כל מדינה מתקשרת רשאיות לקבוע כללים סבירים לקביעת ההכנסה החייבת ולדיווח עליה. כמו כן, כל רשות מוסמכת רשאית לקבוע נוהלים על מנת להבטיח שאדם המפיק הכנסת ריבית ימציא את הספרים והחשבונות הדרושים לקביעת סכום המס הנדון.
5 . נדגיש כי על אף האמור לעיל, ריבית שהפיקו כנהנים (א)אחת מן המדינות המתקשרות, או גורם של אותה מדינה מתקשרת, שאינו חייב במס בידי אותה מדינה מתקשרת על הכנסתו, או (ב)תושב של מדינה מתקשרת כאמור, בשל חובות שערבה להם או בטחה אותם אותה מדינה מתקשרת, או גורם אשר לה, תהא פטורה ממס בידי המדינה המתקשרת האחרת. כמו כן, ריבית ששילם תושב של אחת מן המדינות המתקשרות לאדם שאינו תושב המדינה המתקשרת האחרת )ולגבי ריבית ששילם תושב ישראל, לאדם שאינו אזרח של ארצות הברית(, תהא פטורה ממס בידי המדינה המתקשרת האחרת, אלא אם כן רואים ריבית זו כהכנסה ממקורות שבתחומי המדינה המתקשרת האחרת לפי סעיף קטן (2)לסעיף 4 (מקור ההכנסה).
6 . המונח "ריבית", כפי שמשמש באמנה למניעת כפל מס ביו שתי המדינות, משמעותו הכנסה מכספים שניתנו בהלוואה והכנסה אחרת, שלפי דיני המיסים של המדינה המתקשרת שבה נמצא מקור ההכנסה דינה כדין הכנסה מכספים שניתנו בהלוואה.
7 . אין לראות באמור משום חוות דעת ואין לסמוך על תוכנו ללא קבלת ייעוץ ספציפי.